Finala Europa League 2019: Chelsea – Arsenal 4-1 ( 0-0)

29 Mai 2019 în Baku – Azerbaidjan, Stadion Olimpia 61000 spectatori

Finala se disputa pe stadionul Olimpia 69870 de locuri construit intre anii 2011-2015. Pentru a treia oara in istoria competitiei finala se disputa intre doua echipe din aceiasi tara – 2011 intre FC Porto si Sporting Braga 1-0 – 2012 intre Atletico Madrid si Atletic Bilbao 3-0. Un singur jucator englez pe teren in distributia celor doua echipe de start – Maitland Niels!! Multi fani englezi au venit cu tricouri imprimate cu numele lui Mkhitaryan cel ” interzis ” la intrarea in Azerbaidjan din cauza conflictului politic Armeano – Azer – fani care au strabatut distanta de 3967 de km. intre Londra si Baku =! A fost meciul de retragere a portarului lui Arsenal Petr Cech 37 de ani impliniti in 20 Mai – 2019 .

Pentru prima oara la un meci de Europa League a fost si arbitraj VAR . Roman Abramovics a fost prezent la finala si sa cazat in acelasi hotel cu echipa Chelsea !

Omul meciului a foat declarat Eden Hazard cu o dubla si o pasa decisiva. Un rol decisiv in victoria lui Chelsea a avut si Giroud cu un gol , o pasa de gol si un 11m ” scos ” tot de el!

Antrenorul lui Arsenal are in palmares trei victorii in Europa League – 2014 , 2015 , 2016 toate cu Sevilla !

Toate golurile finalei s-au inscris intre minutele 49 -72 Trofeul Europa League are 15 kg greutate fiind cel mai greu dintre cele decernate de UEFA . . Distributia echipelor –

Chelsea Londra – Kepa – Azpilicueta , Christiansen , David Luiz , Emerson – Jorginho , Kante , Kovacic ( 76 Barkley ) , Pedro ( 71 Willan ) – Giroud , Hazard ( 89 Zappcosta ) . Antrenor Maurizo Sari . Arsenal Londra – Petr Cech – Sokratis , Koscielny , Monreal ( Guendouzi ) , Maitland Niels – Torreira ( 65 Iwobi ) ,Xhaka , Kolasinac , Ozil ( 77 Willok ) – Lacazette , Aubameyang . Antrenor – Unai Emery

Brigada de arbitri

La centru – Gianluca Rocchi

Asistenti – Fillipo Meli si Lorenzo Manganelli – toti din Italia

Ora 23 ora locala – lovitura de start a finalei

Min. 09 Aubameyang are o prima ocazie , Kepa respinge aiurea o minge centrata de Maitland , dar Auba trage mult pe langa poarta din 12-13 metri. Primele 15 minute cu Chelsea la carma meciului – posesie clara. Min. 19 Lacazette cere penalty dupa o interventie a lui Kepa, dar in urma consultarii VAR arbitrul nu sanctioneaza nimic. Min. 25 Giroud gasit bine in careul de 6m nu reuseste sa controleze mingea si iroseste ocazia avuta de deschidere a scorului. Min. 29 Kante trimite o torpila in transversala!

Min. 34 Emerson patrunde in careu suteaza puternic , Cech respinge mingea in fata si aparatorii sai degajeaza terenul. Min. 38 Giroud fost la Arsenal incearca vigilenta lui Cech care intervine sigur la minge.

Min. 41 Cech intervine miraculos la sutul expediat de la 16 metri de Giroud – se intra la cabine cu un 0-0 inscris pe tabela de marcaj.

Repriza a doua – Min. 49 Giroud cu o lovitura de cap din plonjon deschide scorul 1-0 . Min. 59 Kante blocheaza sutul lui Torreira , Auba incearca o foarfeca dar arbitrul fluiera joc periculos !

Min. 60 Chelsea inscrie pentru 2-0 , Hazard paseaza pentru Pedro care din partea stanga de la 14 metri trimite mingea in poarta lui Cech. Min. 65 Giroud este faultat in careu de catre Maitland Niels – penalty – executat impecabil de catre Hazard.

Min. 69 Iwobi sut cu exteriorul din 16 metri in vinclul portii lui Kepa .

Min. 72 dupa un contraatac perfect si o combinatie cu Giroud , Hazard suteaza din voleu din 10 – 12 metri si stabileste scorul finalei – 4-1 pentru Chelsea.

Min. 84 ultima faza notabila a finalei – Willok rateaza din pozitie ideala ,singur fata in fata cu portarul Kepa trage pe langa bara din stanga!

Astfel Chelsea isi adjudeca al doilea trofeu Europa League dupa cel castigat in anul 2013. In cele 15 meciuri disputate in actuala editie de Europa Legue , Chelsea a inregistrat 12 victorii si 3 egaluri – nicio infrangere – iar Giroud cu 11 goluri este golgeterul editiei. Jucatorii lui Chelsea celebreaza victoria mai mult de 30 de minute impreuna cu fanii lor , in timp ce fanii lui Arsenal plecasera de mult dezamagiti de prestatia favoritilor lor!

Sorin Dan Carstea

Related posts

Leave a Comment